Soğuk Sıkım (Taş Baskı) Zeytinyağı
Soğuk Sıkım (Taş Baskı) Zeytinyağı

Soğuk Sıkım (Taş Baskı) Zeytinyağı

Bilinen en sağlıklı yağ zeytinyağının bir çok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları; sızma, soğuk sıkım (Taş Baskı), natürel, riviera, rafine zeytinyağı. Bu yazımızda sizlere erken hasat olarakda bilinen “Soğuk Sıkım (Taş Baskı)” Zeytin yağını anlatacağız.

Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerin toplanıp aynı gün içerisinde öğütülmesi ile
yapılmaktadır. Üretimde kullanılan suyun sıcaklığı en fazla 27
°C’dir. Sıkın aşamasında yüksek ısıya maruz kalmayan yağ, besin değerlerini ve aromatik yapısını kaybetmez. Zeytinyağı üretimi genelde 3 aşamadan oluşur. Birinci aşamada, zeytinler kırılır ve hamur haline getirilir. İkinci aşamada, hamur haline gelen zeytin yoğurulur. Üçüncü aşamada ise zeytinin yağı çıkartılıp ayrılır. Zeytinin hamurunu yoğurma işleminde genellikle hamurdan fazla yağ almak için sıcak su verilir. Bu, sağlıklı bir yöntem olsa da, zeytinin içerisindeki polifenoller ısı arttıkça antioksidan özelliklerini kaybeder. Ayrıca buna ek olarak, zeytinin sahip olduğu aroma da kaybolur. Soğuk sıkım zeytinyağında ise verilen suyun sıcaklığı 27°C’yi geçmez Böylelikle zeytinin aromatik yapısı değişmez. Ayrıca zeytindeki polifenoller antioksidan özelliklerini kaybetmez.


Soğuk Sıkım Zeytin Yağının Faydaları;


  •          Karaciğeri hücre hasarından korur

(Zeyinyağı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Serbest radikaller vücutta hücre hasarına neden olur. Düzenli olarak zeytinyağı kullanıldığı zaman hücre hasarına neden olan radikaller, zeytinyağının içerdiği antioksidan sayesinde ortadan kalkar ve zeytinyağı karaciğeri hücre hasarından korumuş olur.)

  •  Kalp ve damar hastalıklarından korur

(Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli zeytinyağı tüketen bireylerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin daha düşük olduğu gözlenmiştir. Zeytinyağı içerisin de ki “aterojenik” etkisi sayesinde damar sertleşmesini önler. Kolesterol ve tansiyon riskini de azaltır. Ayçiçek yağı başta olmak üzere diğer bitkisel yağlar kolesterol seviyesini yükseltirken zeytinyağı içerdiği linoleik asit sayesinde kötü huylu kolesterolü yükseltmez. Bu durum da kalp ve damar hastalıklarının gelişimini önler.)

  •          Kansere yakalanma riskini azaltır

(Düzenli zeytinyağı kullanmak vücudu başta “meme ve prostat” kanseri olmak üzere bir çok kanserden korur. Soğuk sıkım zeytinyağı içerdiği bileşenler sayesinde DNA(“deoksiribonükleik asit”) hasarını ve tümörlü hücrelerin çoğalmasını önler. Zeytinyağında bulunan bileşenlerin “meme, rahim, prostat ve deri” kanserine karşı korucu etkisi olduğu bilinmektedir.)

  •          Mide rahatsızlıklarına iyi gelir

(Soğuk sıkım zeytin yağı başta “gastrit ve ülser” olmak üzere mide de yaşanan problemlere iyi gelir. Mide ağrısını hafifletir. Reflünün sebep olduğu şikayetleri önemli ölçüde ortadan kaldırır.)

  •          Sindirim sistemini iyileştirir

(Soğuk sıkım zeytinyağı, safra salgısını uyararak sindirim sürecini iyileştirir. Hazmı kolaylaştırır. Ayrıca bağırsakları çalıştırır. Soğuk sıkım zeytinyağı içerdiği oleik asit sayesinde bağırsaklarda iltihaplanmaya sebep olan bazı kimyasalları ortadan kaldırır. İngiltere de yapılan bir araştırmaya göre; Düzenli ve yüksek miktarda zeytinyağı tüketmek, “Ülseratif kolit” hastalığının gelişimini önlemektedir.)

  •          Beyin sağlığını korur

(Soğuk sıkım zeytinyağının beyin hücreleri üzerinde olumlu etkileri olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Düzenli zeytinyağı tüketimi, zeytinyağının içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde beyin hücre cidar zarlarının yapısal bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olur. Bu sayede unutkanlığı ve Alzheimer hastalığının gelişimini önler.)

  •          Kemikleri güçlendirir

(Zeytinyağı içerdiği A,D,E ve K vitaminleri sayesinde kemik sağlığını korur. Çocuklarda kemik gelişimini destekler, yetişkinlerde ise kalsiyum kaybını önleyerek kemikleri korur. Düzenli olarak zeytinyağı tüketmek iskelet sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Osteoporoz yani kemik erimesi riskini azaltır.)

  •          Cildi korur ve besler

(Soğuk sıkım zeytinyağı sadece dahili değil, haricin de kullanılabilir. Öncelikle zeytinyağının cilt için doğal bir nemlendirici olduğunu söylemeliyiz. Özellikle kuru cildi çok iyi nemlendirerek canlandırır. Cildi yumuşatır, kırışıklıkları azaltır, cilt üzerinde olan çatlakların azaltır ve cildin pürüzsüz, canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Masaj yağı olarak kullanıldığında kan dolaşımını arttırır ve oksijenin dokulara ulaşmasını sağlar.)

  • Saçın Dayanıklılığı Arttırır

(Soğuk sıkım zeytinyağı cildin yanı sıra saç bakımında da kullanılabilir. Zeytinyağı, saç derisinde oluşan kepeklenmeyi ve saç dökülmesini de önler. Özellikle kuruyan saçların dayanıklılığını ve esnekliğini arttırır. Saçın daha hızlı uzamasını sağlarken saça bakım yaparak daha canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar.)


Soğuk sıkım zeytinyağının diğer faydaları

            1.  İçerdiği bileşenler sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle diyet yapanlar için ideal bir yağ türüdür.

  1. İdrar yollarındaki iltihapları giderir.
  2. Safra kesesi rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.
  3. Tırnakları güçlendirir ve güzel görünmelerini sağlar.
  4. Emzirme sırasında sıklıkla görülen göğüs ucu yaralarını iyileştirir.
  5. İçerisindeki klor sayesinde böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
  6. Romatizmal ağrıları hafifletir.
  7. Kireçlenmeyi önlemede etkilidir.

 

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır. Soğuk sıkım zeytinyağı insanı rahatsız etmeyen hoş bir yakıcı özelliğe sahiptir. Bu özelliğini tadına bakarak anlayabilirsiniz. Ambalajının kapağı açılır açılmaz etrafa nefis bir zeytimyağı kokusu yayılır.

 

Soğuk Sıkım Nerelerde Kullanılır?

Soğuk sıkım zeytinyağı genellikle salata ve mezelerde kullanılır. Bunun yanı sıra yemeklerde kullanılmasında da bir sakınca yoktur. Zeytinyağının faydalarından yararlanmak istiyorsanız günde 2 yemek kaşığa kadar tüketebilirsiniz. Ayrıca soğuk sıkım zeytinyağı ayrıca kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.